Bekijk profielpagina

OPEN S01E24 - “The fundamentals are there…” 🤯

Niemand verwachtte de tweets van Twitter CEO Jack Dorsey. Woensdagmiddag Nederlandse tijd stuurde hij
OPEN S01E24 - “The fundamentals are there…” 🤯
Door Frank Meeuwsen • Editie #24 • Bekijk online
Niemand verwachtte de tweets van Twitter CEO Jack Dorsey. Woensdagmiddag Nederlandse tijd stuurde hij zijn plannen de wereld in om een decentrale versie van het Twitter platform te ontwikkelen. Of in elk geval, een team op te bouwen (@BlueSky) wat gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Op het web, in de IndieWeb chatkanalen en natuurlijk op Twitter zelf vliegen de meningen, ideeën, business-cases, lof en kritiek in het rond.
In deze editie verzamel ik de meest relevante berichten rondom het nieuws dat Twitter wil investeren in en bouwen aan een decentraal platform.

De tweet met het nieuws 👇
Waar gaat het over? Jack Dorsey post een thread waar hij de plannen voor een decentraal Twitter platform voor een deel uitvouwt. Het komt in de basis neer op
  1. Het oplossen van het schaalprobleem rondom misbruik en fake news op het platform;
  2. Een oplossing vinden voor de ongewenste promotie van polariserende berichten op gecentraliseerde netwerken;
  3. De centraal gestuurde aandachts-algoritmes belemmeren innovatie en alternatieve platformen. Dat moet en kan anders.
Klik door op onderstaande tweet om de hele thread te lezen en kom dan terug voor de reacties uit de industrie.
jack 🌍🌏🌎
Twitter is funding a small independent team of up to five open source architects, engineers, and designers to develop an open and decentralized standard for social media. The goal is for Twitter to ultimately be a client of this standard. 🧵
3:13 PM - 11 Dec 2019
Wat vinden we daar van?
Ik laat de reguliere technologie-nieuwssites achterwege, ik lees daar voornamelijk een remix van de tweets van Dorsey. Interessanter is om te lezen wat de mensen uit het veld er van vinden. Makers van open protocollen, ontwikkelaars van indieweb-technologie en strategische denkers. Een korte bloemlezing.
Twitter Makes A Bet On Protocols Over Platforms
🚀 Dorsey refereert in de tweets naar een essay van Techdirt journalist Mike Masnick, “Protocols, not Platforms”. Op Techdirt doet Mike zelf nog een eerste analyse en hij is hoopvol.
If you’re worried about the dominance of certain social media platforms, or if you’re concerned about privacy online, or if you’re uncomfortable with leaving the decisions for how content moderation works in the hands of a few internet company bosses – this is big news and something you should be paying attention to.
Twitter to decentralize… something
⚖️ Manton Reece, de ontwikkelaar van blog/shortpost platform Micro.blog, schrijft in een blogpost dat hij de beweegreden van Dorsey in twijfel trekt. Gaat het over het decentraliseren van content en identiteit of moet het businessmodel van Twitter in stand blijven?
Twitter isn’t necessarily interested in decentralizing content or even identity on their platform. Why would they be? Their business is based around having all your tweets in one place.
Twitter’s Project BlueSky
📐 Ben Werdmüller is een stuk optimistischer en legt in zijn blogpost helder uit waarom de tijd nu rijp is voor deze stap maar dat sterk leiderschap nodig is. Productontwikkeling voor iets als Twitter dan alleen een technisch bewijs dat een protocol werkt. Gebruiksgemak, schaalbaarheid en de commerciële bruikbaarheid zijn belangrijk voor het succes.
The time is right for tech companies to make the shift into open protocols, in a way that allows businesses to make money, users to own their data, and a thousand new social networking interfaces to bloom.
Bluesky early thoughts
✉️ In een eerste blogpost trekt Sriram Krishnan (VC, voorheen consumer product & audience growth bij Twitter) een vergelijking met email-protocollen als mentaal model. Hij geeft een paar praktische voorbeelden hoe zo'n platform kan werken voor Twitter. Inzichtelijk!
Ideally this opens up multiple competing models with customers and the market letting the best ones rise to the top - and they’re ones we can’t even imagine today.
Walled Gardens’ Canary is Chirping Away
🐦 Op The Defiant trekt auteur Camila Russo de lijn door naar Decentralized Finance. Niet in de minste plaats omdat Dorsey in de tweets hint naar een platform dat op de blockchain aanwezig is. Russo ziet deze aankondiging als het moment waar de tech-industrie werkelijk kan veranderen. Twitter is de kanarie in de kolenmijn. Open is beter. (Dank u!)
The lines between social media and banking apps will start to blur.

💸 Het officiële Twitter-account voor het Mastodon-project (de ironie ontgaat mij niet…) is weer erg kritisch in een thread. Want zijn jij en ik de consumenten van Twitter BV of zijn wij de producten en zijn de adverteerders de eigenlijke consumenten? Parag Agrawal, CTO van Twitter en onderdeel van het BlueSky team, antwoordt dat hij graag wil samenwerken met het Mastodon project. Interessant!
Mastodon
This thought from Twitter's CTO, charged with figuring out their Totally New Decentralized Protocol, is deeply troubling. The vast majority of the internet is powered by protocols which were achieved via consensus.

This feels like laying groundwork for TwitterPub™. https://t.co/Won6ypZzKn
4:37 PM - 11 Dec 2019
👷‍♂️ Darius Kazemi vraagt zich af waarom Twitter wil investeren in een nieuw protocol terwijl hij en vele anderen al jaren werken op en aan het ActivityPub protocol, een beproefd en bewezen decentrale protocol waar Mastodon onder andere op draait.
🐻 Dave Winer waarschuwt Jack Dorsey voor de stappen die hij wil zetten. Winer kent de valkuilen en beren op de weg als het om open en decentrale standaarden gaat.
Waiting for an open development group to synthesize something that can be broadly supported, well I suppose it could happen, but it rarely does.

Ik ben benieuwd wat de volgende stappen gaan worden. Ik verwacht niet dat de open source community, indieweb-developers en activitypub-ambassadeurs nu achterover leunen en wachten op wat Twitter gaat doen. De ontwikkelingen denderen voort en het is aan BlueSky/Twitter om hier op in te springen en mee te gaan. Hoe ze dat doen, we gaan het zien in 2020 hoop ik!
Volgende week weer een reguliere editie van OPEN, tot die tijd: Blog on! 💪
Hoe vond je deze editie?
Frank Meeuwsen

Er is meer dan je Twitter of Instagram tijdlijn! Je krijgt wekelijks inzichten, ideeën en bruikbare tips rondom het Indieweb en het open en decentrale web. Je kunt me ook volgen op mijn blog https://diggingthedigital.com/

I'm on #TeamHuman

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Frank Meeuwsen met Revue.
Vossegatselaan 44, 3583 RV Utrecht